- today
- favorite 0 polubień
- comment 0 komentarzy

1. Prace i start sezonu
Prace wiosenne przy kalafiorach i kapiście zaczynają się z końcem poprzedniego roku. Wy tym czasie należy odpowiednio przygotować glebę do przyszłych nasadzeń, które w gospodarstwie zaczynają się od 7 lutego. Do takich prac zalicza się usuwanie międzyplonów , nawożenie obornika , oraz spulchnianie działek za pomocą szpadla mechanicznego, lub glebogryzarki. Pierwsze zasiewy kapusty i kalafiorów odbywają się w okolicach 20 grudnia. Młoda rozsada będzie się znajdowała w specjalnych multiplatach przez okres zimowy w grzanym rozsadniku, aż do jej wysadzenia w lutym.
2. Sadzenie i uprawa młodych roślin
Sadzenie musi odbywać się przy sprzyjającej pogodzie. Roślinki, które do tej pory znajdowały się w ocieplanym obiekcje trafią do tunelu sezonowego, a więc takiego w którym nie ma już sztucznie podniesionej temperatury. Dlatego ważne jest aby w pierwszym tygodniu temperatura panująca na zewnątrz oscylowała w okolicach dodatnich, tak by zbytnio nie stresować młodych roślin.
Po sadzeniu następują prace pielęgnacyjne polegające na plewieniu chwastów, podlewaniu, wykonywaniu zabiegów ochronnych, jak i zasilających rośliny.
3. Zbiór i sprzedaż
Zbiory zaczynają się w zależności od panującej aury i temperatury zewnętrzej. Jeśłi są one korzystne dla roślin tj. jest dużo światła i jest ciepło zbiory mogą się już rozpocząć dla naszych okolic w okolicach 25 kwietnia . Jeśli jednak któregoś z czynników było za mało np. było zimno, albo często było pochmurnie, to zbiory mogą się rozpocząć ok 9 maja. Sprzedaż produktów wiosennych odbywa się na rynku Hurtowym Brobisze SA. , w punktach skupu, jak i bezpośrednio z gospodarstwa w ramach krótkich łańcuchów dostaw i RHD to jest na Ryneczku Marszałkowskim koło Manufaktury oraz różnego rodzaju jarmarkach.
Komentarze (0)